Artisan Well Kolkatassa

Ensimmäinen varsinainen käsityövalmistaja, jossa vierailin oli laadukkaita (eko)nahkatuotteita valmistava Artisan Well Kolkatassa. Artisan Well on niin Fair Trade Forum Intian kuin maailman reilun kaupan järjestö WFTOnkin jäsen. Vierailun aikana iloitsin Artisan Wellin johdon avoimuudesta työntekijöiden palkoista ja eduista keskusteltaessa sekä työntekijöiden mielipiteiden kuulemisesta heitä haastatellessani. Vietin myös päivän laukkuihin ja lompakoihin käytettävän nahan parkitsemossa eli (lehmiä lukuunottamatta) näin koko tuotteiden tuotantoketjun omin silmin.

Artisan Wellin reilun kaupan nahkaompelimon työntekijöillä on vakituiset työsopimukset ja suurin osa heistä on työskennellyt samassa paikassa alusta saakka, eli 10 vuotta.

Tämä on harvinaista alalla, jossa käytetään paljon köyhiä päivätyöläisiä. Työläiset matkustavat joka aamu kaupungin ulkopuolelta keskustan juna-asemalle toivoen, että tehtaiden työhönottajat tarjoavat heille töitä -yhdeksi päiväksi kerrallaan. Seuraavan päivän töistä ei kellään ole varmuutta. Päivätyöläisten heikon neuvotteluaseman vuoksi heille voidaan myös maksaa minimaalista palkkaa.

Artisan Wellillä tekemissäni haastatteluissa työntekijät korostavat työpaikan ilmapiiriä ja jatkuvuuden tuomaa turvaa, vaikka myös työntekijöiden saamat palkat ja etuudet ovat yli Bengalin osavaltion minimitason. ”Raha on toki tärkeä asia, mutta yhtä paljon ihmiset haluavat tuntea tulevansa kunnioitetuiksi ja kohdelluiksi ihmisarvoisesti”, sanoo Artisan Wellin perustaja Kousic Bhattacharjee.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Intian nahkateollisuus on miesvaltainen ala. Dulurani Sarkar, 46, on kuitenkin työskennellyt Artisan Wellilla jo kymmenen vuotta, ensin räätälin assistenttina ja nyttemmin laaduntarkastajana. Dulurani aloitti työt nahkateollisuudessa kun hän jäi yksin 1,5-vuotiaan poikansa kanssa hänen miehensä sairastuttua ja menehdyttyä. Hänen elämänsä ei ole ollut helppoa, mutta sitäkin enemmän hän on kiitollinen vakituisesta työstään.

Dulurani mainitsee, että hänelle on tärkeää vakituisen työn tuoma turva sekä tasa-arvo työpaikalla. Hän kokee, että esimiesten kanssa voi puhua vapaasti ja tuoda myös mahdolliset työhön liittyvät ongelmat esiin. Reilun kaupan periaatteista hän nostaa tärkeimmäksi työllistymismahdollisuuksien tarjoamisen yhteiskunnan heikko-osaisille ihmisille.

Duluranin ja hänen kollegoidensa valmistamat ekonahkaiset laukut ja lompakot aloittavat matkansa täältä Kolkatasta kohti Suomea näinä päivinä ja niitä voi nähdä Maailmankauppa Kirahvin 14.4. aukeavassa myymälässä Fiskarsissa, Kirahvin nettisivuilla sekä Maailma kylässä festivaaleilla Helsingissä toukokuussa.

 

Facebook