Asociación de Artesanos Aj Quen

San Juanin osuuskunta Guatemalassa perustettiin vuonna 1988 erityisesti San Juanin naisten käsitöiden markkinointikanavaksi. Tarkoitus on tehostaa markkinointia ja etsiä suoria myyntikanavia, joiden kautta käsityöläiset saisivat tuotteistaan reilun hinnan.

San Juanin osuuskunnassa on noin 150 jäsentä, kaikki naisia. Naisista osa tekee töitä osuuskunnan tiloissa kaupungin keskustassa ja osa kutoo kotonaan. Osuuskunnan jäsenet kokoontuvat noin kerran viikossa keskustelemaan ja päättämään yhteisistä asioista. Naiset ovat saaneet koulutusta mm. järjestön ylläpitämisestä, terveydestä ja naisten itsekunnioituksesta.

San Juanin kaupungilla on oma ikat-kuosinsa, ja kaikki tuotteet ovat vahvaa puuvillaa. Osuuskunta valmistaa mm. riippumattoja, vauvankantoliinoja, laukkuja ja lompakoita.

Osuuskunnan viereen on UNESCO:n avustuksella perustettu koulu, jonne naiset voivat viedä lapset töihin mennessään. Pienemmille lapsille osuuskunta on perustanut lastentarhan. Näiden lisäksi osuuskunta on myös kustantanut aikuisten lukutaitokampanjoita ja terveyskursseja.

Maahantuoja:Maailmankauppa Aamutähti, Turku

Facebook