Green Net

Thaimaalainen kansalaisjärjestö Green Net aloitti yli kymmenen vuotta sitten maailman ensimmäisen reilun kaupan riisi -hankkeen. Pääasiallisin tavoite on taata tuottajille hinta, joka riittää toimeentuloon ja auttaa irtautumaan velkakierteestä.

Riisisato valmistetaan kauppakuntoiseksi järjestön omissa myllyissä ja tuote pakataan myyntipakkauksiin paikallisesti. Järjestöllä on myös muuta ammattimaista toimintaa, joka lisää tuotteiden arvoa: laadun tarkkailu, luomuviljelyn ja sertifioinnin edistäminen sekä markkinointi.

Green Net on luomassa myyntiverkostoa thaimaahan sekä omille että muista kaakkois-aasialaisista maista tuleville tuotteille, joiden tuotanto täyttää seuraavat ehdot: Kestävä luonnonmukainen viljely, Reilun kaupan kriteereihin perustuva sosiaalinen oikeudenmukaisuus, tuottajien ja kuluttajien läheinen yhteistyö ja taloudellisen voiton mahdollisuus. Järjestön Bangkokin toimisto huolehtii riisin ulkomaankaupasta.

Hom Mali riisiä viljellään pientiloilla Surinin ja Yasothomin alueilla Isanissa. Isanin kuivassa ja suolapitoisessa maaperässä riisiin kehittyy herkullinen jasmiininkukkaa muistuttava aromi. Aikojen kuluessa paikalliset pienviljelijät ovat jalostaneet riisistä yli 200 seudulla viihtyvää lajiketta, mm punaisen jasmiiniriisin. Nykyisin kuitenkin kansainväliset patenttisopimukset uhkaavat viljelijöiden oikeutta käyttää omia sukupolvien työn tuloksena syntyneitä lajikkeitaan siemenviljana.

Kehitysmaa- ja Maailmankaupat myyvät Green Netin luonnonmukaisesti viljeltyä, alkuperämaassa pakattua Reilun kaupan merkki –riisi.

Maahantuoja: Tampereen Kehitysmaakauppa

Facebook