Thanapara Swallows Development Society

Kuva: Emilia Pippola
Kuva: Emilia Pippola

Thanapara on bangladeshilainen kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on luoda työtä maaseudun naisille ja parantaa väestön elinoloja. Toiminnan aloitti Ruotsin Pääskyt -järjestö vuonna 1972 auttaakseen Bangladeshin itsenäisyysodan seurauksena leskeksi jääneitä naisia. Thanapara valmistaa myyntiin erilaisia puuvillavaatteita sekä juuttikasseja, tarjoaa ilmaista koulutusta kylän köyhimmille lapsille ja tukee ympäristön kyliä sanitaatio- ja arsenikkututkimusohjelmin sekä kertomalla maattomille ja naisille heille kuuluvista oikeuksista.

Käsityötuotannossa on 112 työntekijää, pääosin naisia. Eri osastolla kudotaan kankaita, ommellaan vaatteita, kirjotaan perinteistä nokshi kanthaa ja painetaan kankaaseen kuvioita leimasintekniikalla. Käsityöosastolla saman työn tekijät saavat samaa palkkaa ja osa voitoista jaetaan bonuksina. Uudet työntekijät saavat koulutusta kolme kuukautta työn ohessa, jolta ajalta he saavat puolet palkasta.

Thanapara on kehittänyt kasvivärjäystä, nykyisellään kymmenesosa tuotteista on kasvivärjättyjä. Muovinappien sijasta Thanaparan tuotteissa käytetään kookospähkinän kuoresta tehtyjä nappeja.

Ompeluosaston tuotannosta 90% viedään ulkomaille, kun taas kantha-kirjailluista tuotteista 90% myydään paikallisesti. Suomen lisäksi tuotteita viedään Japanin, Espanjan ja Italian reiluille markkinoille .

Maahantuoja: Maailmankauppa Juuttiputiikki, Oulu

Facebook