Little Flower Leprosy Association Biharissa

On niin paljon, mitä haluaisin kertoa leprayhteisö Little Flowerista, etten tiedä mistä aloittaa!

Oli etuoikeutettua vierailla paikassa, josta lepraan sairastuneet, stigman vuoksi kylistään ja perheistään pois ajetut ihmiset ovat saaneet uuden, ihmisarvoisen elämän. Little Flowerissa asuu 250 kotitaloutta, joiden jäsenistä ainakin joku on sairastanut lepran. Yhteisössä he ovat saaneet ilmaisen sairaalahoidon, asunnon sekä töitä maatalous- tai käsitöissä. Yhteisö myös ylläpitää ilmaista koulua sekä leprasairaalaa, jotka tarjoavat palvelunsa ilmaiseksi ei vain kylänsä omille asukkaille ja heidän lapsilleen, vaan myös tuhansille ulkopuolelta tulevista tarvitsijoista.Yksi palvelujen rahoituslähteistä ovat (Suomestakin saatavat) silkkihuivit, joiden kaikki vaiheet tehdään täysin käsityönä. Pääsipä Maailmankauppojen liiton pj:kin kangaspuiden taakse kokeilemaan kudontaa -ihan ammattilaisten tahdissa en pysynyt ja muutoinkin tyylini aiheutti naisissa iloisen naurunremakan.


Reilu kauppa eroaa merkittävästi globaalin halpatuotannon pitkistä ja monipolvisista tuotantoketjuista. Tiedämme, mistä tuotteet tulevat, kuka ne on tehnyt ja mitkä ovat olleet tuotteen valmistuksen eri vaiheet. Little Flowerin käsityöyksikössä yhdistyy monta reilun kaupan ja pienimuotoisen käsityötuotannon hienoutta:

Leprasairaiden kuntouttamiseen ja työllistämiseen perustettu yhteisö tarjoaa jäsenilleen ilmaisen sairaalan ja terveydenhoidon, asunnon ja sähkön sekä ilmaisen koulutuksen heidän lapsilleen. Näin Little Flowerin työntekijöiden elinkustannukset ovat minimaaliset ja lähes koko palkka jää säästöön. Vaikka tilauksia heidän tuotteilleen ei olisikaan vuoden jokaisena kuukautena, tämä ei heikennä asukkaiden elintasoa samalla tavalla kuin suurten tehtaiden palkoista riippuvaisilla työläisillä kaupungeissa.


Omien työntekijöiden ja kylässä asuvan 250 perheen lisäksi Little Flowerin toiminta hyödyttää valtava määrää ihmisiä kylän ulkopuolella. Yhteisön sairaala tarjoaa vuosittain ilmaista hoitoa tuhansille lepraan sairastuneille ja sen koulu opettaa sekä hostelli majoittaa satoja ulkopuolisista kylistä tulevia köyhien leprasairaiden lapsia.


Isoissa tehtaissa käytettäviin koneisiin verrattuna tuotteiden valmistus perinteisin menetelmin myös maksimoi työllistävän vaikutuksen kun  kaikki tuotannon vaiheet tehdään käsin; puuvillan tai silkin kehräämisestä langaksi, langan puolauksesta sen kutomiseen kankaaksi kangaspuilla. Niin erikoista kuin se tänä päivänä onkin, tuotteiden valmistus ei kuluta myöskään yhtään sähköä.

Little Flower sijaitsee Biharin osavaltiossa, josta köyhien maaseudun asukkaiden siirtolaisuus työn perässä kaupunkeihin, kuten Delhiin ja Kolkataan on Intian suurinta. Little Flowerissa haastattelemamme ihmiset kokevat, että heillä on yhteisöstään saamansa työn, ilmaisten etujen ja arvostuksen ansiosta paljon turvallisempi ja parempi elämä omassa kylässään, eivätkä he tunne vetoa lähteä siirtolaiseksi kaupunkiin, jossa ihmisten asuinolot ja työntekijöiden kohtelu saattaa olla todella ala-arvoista.


Little Flowerin erisilkistä valmistettuja huiveja myyvät Maailmankauppa Kirahvi Fiskarsin ruukissa, Kuhmon kehitysmaakauppayhdistys, Juuttiputiikin verkkokauppa sekä Hiirenkorva Raahessa.

Facebook