Women´s Skills Development Organization, Nepal

Useimmiten eettisestä tuotannosta puhuessamme keskitymme konkreettisiin asioihin, kuten työolot, työntekijöiden edut tai palkkaus. Niiden tärkeyttä unohtamatta tämä tuottajamatka on taas muistuttanut, että ihan yhtä tärkeitä reilun kaupan tuottajaorganisaatioissa työskenteleville ihmisille, olivat he sitten käsityöläisiä tai esimiehiä, ovat ns. pehmeät arvot. Se, että työpaikalla on tasa-arvoista naisten ja miesten välillä; se, että mahdollisista ongelmista voi puhua esimiehille vapaasti tai se, että reilun kaupan kautta saatu työ tuo yhteen eri uskontoisia tai eri kastisia ihmisiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reilu kauppa toi jälleen yhteen myös minut ja nepalilaisen WSDO:n johtajan Ram Kali Khadkan, seitsemän vuoden jälkeen. Vuonna 1975 Nepalin Pokharaan Women´s Skills Development Organizationin perustanut Ram Kali kertoo; ”Järjestömme tarjoaa vuosittain ilmaisen kudontakoulutuksen sadoille heikoista oloista tuleville naisille. Työmme alkoi kolmen naisen voimin – nyt työllistämme yli 500 naista. Ennen koulutusta ja työhönottoa me kuitenkin haastattelemme hakijat ja kysymme heiltä, oletko valmis työskentelemään paikassa, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia; niin eri kastiset, eri uskontoiset kuin myös vammaiset henkilöt. Tämä on todella tärkeä asia meille.”

Facebook