Tuottajamatka 2017 Intiaan ja Nepaliin alkaa

Terveisiä Delhistä! Saavuin tänne tänä aamuna ja huomenna on ensimmäinen tapaaminen Intian reilun kaupan kattojärjestön, Fair Trade Forumin kanssa. Sen jälkeen matka jatkuu itään, reilun kaupan käsityöläisiä tapaamaan. Kuten aiemmillakin Maailmankauppojen tuottajamatkoilla, tarkoituksena on kartoittaa elämiseen riittävää palkkausta sekä työntekijöiden saamia etuisuuksia, tuotteiden tuotantoketjua sekä ympäristöasioita. Taatusti unohtumattomia kohtaamisia siis edessä!

Fair Trade Forum Intia edustaa 200 reilun kaupan tuottajajärjestöä/yhteisöä, jotka työllistävät yhteensä yli 200 000 käsityöläistä. Kattojärjestönä se on itse asiassa Maailmankauppojen liittoa vastaava toimija ja tekee työtä jäseniensä tuotteiden myynnin edistämiseksi, kampanjoi reilumman kaupankäynnin puolesta ja mm. lapsityötä vastaan ja tarjoaa jäsenilleen monenlaista koulutusta markkinoinnista ”designiin”.

Niin mukava kuin tapaamisemme olikin, on todettava, että Euroopan ja maailman taloustaantuma on iskenyt kovasti reilun kaupan käsityöläisiin. He kertoivat järkyttyneenä seuranneensa, kuinka viime vuosina niin moni maailmankauppa/reiluja tuotteita myyvä liike Euroopassa on joutunut sulkemaan ovensa. Jokaisen lopetetun kaupan myötä tuottajaorgaanisaatioiden myynti on tietenkin laskenut ja niiden on koko ajan vaikeampaa tarjota ympärivuotista työtä käsityöläisilleen. Näiden järjestöjen työllistämät ihmiset ovat juuri niitä maailman heikoimmassa asemassa olevia; leskinaisia, lukutaidottomia köyhiä maaseudulta, vammaisia ja kadulla tai slummeissa asuneita ihmisiä, jotka koulutuksen ja työn kautta ovat saaneet ihmisarvonsa takaisin.

Siksi onkin erityisen surullista, ettemme ole pystyneet luomaan omissa (rikkaissa) maissamme kestäviä markkinoita näiden käsityöläisten tuotteille. Emme kuitenkaan jääneet toivottomiksi, vaan aloimme hahmottelemaan, mitä voimme esim. Suomessa tehdä tukeaksemme ”Reilun kaupan perheemme jäseniä” ja mikä toisaalta auttaisi meitä kertomaan paremmin tuottajista ja heidän tuotteistaan esim. uusille (tukku)asiakkaille, niin yhdistyksille kuin yrityksillekin. Näistä lisää myöhemmin!

Nyt matkani jatkuu tapaamaan erilaisia reilun kaupan tuottajayhteisöjä nahkatyöläisistä silkkihuivien kutojiin. Tulee olemaan mielenkiintoista kuulla heidän näkökulmiaan työstä ja reilusta kaupasta sekä siitä, millaista on ylläpitää perinteisiä käsityötaitoja ja -ammatteja modernissa ja kiihtyvällä tahdilla muuttuvassa maailmassa.

Facebook